Moxování
Tato přírodní metoda využívá znalostí tradiční čínské medicíny a dodává organismu ztracenou energii. Obecně se využívá pro syndromy přebytku energie jin - chladu či prázdnoty. Moxa je sušený a lisovaný pelyněk, nejčastěji ve formě doutníku. Lístky pelyňku mají podle tradiční čínské medicíny povahu teplou čili jangovou, chuť hořkou a pálivou.
Při moxování se prohřívají akupunkturní body. Po aplikaci moxování se prudce zvyšuje produkce červených a bílých krvinek a také hemoglobinu - krevního barviva. Tím se celkově zlepší krevní oběh a zefektivňují se funkce lymfatických systému. Moxování se doporučuje jako podpůrná metoda při dlouhodobých problémech.
Velmi dobré výsledky se také dostavují při svalových problémech a při potížích nervového původu (bolesti zad, hlavně v bederní a křížové oblasti). U sportovců se moxování používá ke zlepšení výkonu kvůli snadnějšímu vázání kyslíku na krvinky, u zesláblých osob zesiluje imunitu, je vhodné i jako prevence zdraví apod.
ÚČINKY MOXOVÁNÍ
•zvyšuje produkci červených a bílých krvinek a hemoglobinu
•zlepšuje krevní oběh
•snižuje krevní tlak
•zefektivňuje funkce lymfatického systému
•uvolňuje svalstvo
•pomáhá při potížích nervového původu (bolesti zad, hlavně v bederní a křížové oblasti)
•pomáhá při dlouhodobých problémech (např. chronické problémy dýchacích
cest, zažívacího ústrojí, chronický žaludeční a dvanáctníkový vřed,
chronický průjem, nebo zácpa, doplnění energie ledvin)